Ro艣nie w g贸r臋 budynek laboratorium馃檪

Przypomnimy, 偶e w marcu podpisano umow臋 na budow臋 nowoczesnego laboratorium w Rumi przy ul. D膮browskiego 58.

W ci膮gu dw贸ch lat powstanie nowoczesny obiekt biurowo-us艂ugowy wraz z towarzysz膮c膮 infrastruktur膮 techniczn膮. W laboratorium znajd膮 si臋 nowocze艣nie wyposa偶one pracownie: fizykochemii wody, fizykochemii 艣ciek贸w, biologiczna, instrumentalne (w tym pracownie chromatografii gazowej i jonowej oraz spektrometrii absorpcji atomowej), a tak偶e utworzona od podstaw nowa pracownia mikrobiologii wody oraz punkt przyjmowania pr贸bek z 艂atwym dost臋pem.
B臋dzie to nowoczesny obiekt, o powierzchni laboratoryjnej licz膮cej oko艂o 1000 m2 zaprojektowany i wykonany wg. obowi膮zuj膮cych przepis贸w z zachowaniem wymaga艅 technologicznych dla laboratori贸w. Pracownie laboratorium wyposa偶one b臋d膮 w nowoczesne instalacje oraz urz膮dzenia pozwalaj膮ce prowadzi膰 nadz贸r nad prowadzonymi badaniami w w艂a艣ciwych warunkach temperaturowych i wilgotno艣ci oraz czysto艣ci pomieszcze艅, a w szczeg贸lno艣ci pracowni mikrobiologii.

Wyposa偶enie badawcze pracowni stanowi膰 b臋d膮 urz膮dzenia pracuj膮ce ju偶 w laboratoriach PEWIK jak i nowe zakupione do obiektu m.in: spektrometry, spektrofotometry, chromatografy, systemy destylacji i mineralizacji pr贸bek, komory laminarne, szafy ch艂odnicze i termostatyczne, inkubatory wraz z systemem monitoringu temperatury oraz inne niezb臋dne do prowadzenia bada艅 laboratoryjnych meble, urz膮dzenia i sprz臋t laboratoryjny.
Laboratorium PEWIK-u, funkcjonuje zgodnie z norm膮 PN-EN ISO/IEC 17025 i posiada Certyfikat Akredytacji PCA nr AB 697. Posiada r贸wnie偶 zgody Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Gdyni na wykonywanie bada艅 wody, 艣ciek贸w, osad贸w 艣ciekowych i popio艂u na potrzeby wewn臋trzne Sp贸艂ki. W nowej lokalizacji b臋d膮 prowadzane badania z zachowaniem tych samych procedur.
Jedn膮 z korzy艣ci budowy nowego laboratorium b臋dzie po艂膮czenie laboratorium wody i laboratorium 艣ciek贸w, kt贸re obecnie znajduj膮 si臋 w osobnych lokalizacjach. Wsp贸lna lokalizacja pozwoli na lepsz膮 organizacj臋 pracy, optymalne wykorzystanie wyposa偶enia oraz skr贸cenie czasu oczekiwania na wyniki bada艅, co stanowi niezwykle wa偶ny aspekt pracy ka偶dego laboratorium. Znacz膮co poprawi膮 si臋 te偶 warunki pracy dwudziestoosobowego zespo艂u pracownik贸w laboratorium.
Obiekt zosta艂 zaprojektowany przez gdy艅sk膮 pracowni臋 ARCHDECO Architecture, a wykonawc膮 rob贸t budowlanych jest konsorcjum na czele z Przedsi臋biorstwem Produkcyjno-Handlowo-Us艂ugowym MARBUD.

Zako艅czenie inwestycji planowane jest na rok 2021. Koszt budowy zamyka si臋 w kwocie 18,5 milion贸w z艂 netto.

Hisilicon Balong